Een zonneboiler verwarmt je water via zonnecollectoren op het dak. Door de zonnecollector stroomt vloeistof, dat door de zon wordt verwarmd. De vloeistof kan daardoor een temperatuur van 90 graden bereiken. Een pomp stuwt de verwarmde vloeistof naar de boiler, waar het de temperatuur afgeeft aan het water in de waterleiding.

Zonneboiler werking

Vanuit de boiler gaat het verwarmde water eerst nog naar de cv-ketel, waar het indien nodig nog wordt bijverwarmd. Is de temperatuur van het water te hoog, dan zorgt een mengventiel ervoor dat er koud leidingwater aan wordt toegevoegd totdat het de juiste temperatuur heeft. Daarna is het water klaar voor gebruik in de badkamer, keuken of vloerverwarming.

Verschil tussen zonneboiler en zonnepanelen

Een zonneboiler werkt met een ander type dakpanelen dan het systeem waarmee energie wordt opgewekt. Zonnepanelen gebruiken het zonlicht, de panelen voor een zonneboiler gebruiken de warmte van de zon.

Randvoorwaarden voor optimale werking zonneboiler

Voor een optimale werking van je zonneboiler moet je het volgende weten:

  • zonneboiler werkingJe hebt minimaal 2,5 m2 dakoppervlak nodig, liefst met een hellingshoek van 36 graden, maar in ieder geval tussen de 20 en 60 graden. Pal op het zuiden geeft het hoogste rendement, zuidoost of zuidwest werkt ook prima. Schaduwval van omliggende objecten op de panelen verlaagt het rendement aanzienlijk.
  • Een plat dak is doorgaans het meest ideaal, omdat de zonnecollectoren dan optimaal gericht kunnen worden. Houd er rekening mee dat het dak een aanzienlijk gewicht moet kunnen dragen (circa 250 tot 500 kilo, inclusief de benodigde ballast voor toepassing op platte daken).
  • Zorg dat er voldoende ruimte rondom de boiler en naverwarmer overblijft voor onderhoud en reparaties.

Je woning moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Om het water op minder warme dagen bij te verwarmen, moet je over een cv-ketel met het NZ-keurmerk (Naverwarming Zonneboilers).
  • Er moet (op maximaal 10 meter van de zonnecollectoren) voldoende ruimte zijn voor de zonneboiler en naverwarmer/cv-ketel. Hoe korter de afstand tussen collector en zonneboiler, hoe hoger het rendement.
  • Op de plek van de zonneboiler moet een aansluiting op het koude en warme waterleidingnet voor het tapwater aanwezig zijn en een geaarde wandcontactdoos voor de elektrische aansluiting van de pomp.

Ben je aan het kijken of een zonneboiler iets voor jullie is? Bekijk onze zonneboilers en laat je adviseren door 1 van onze specialisten.

Subsidie zonneboiler

Sinds januari 2016 is er een subsidieregeling voor zonneboilers. Er is subsidie vanaf €600 tot wel €1500,-. Dit bedraagt zo’n 25% van de totale kosten. Je dient dan eerst een zonneboiler te plaatsen. Subsidie vraag je dus achteraf aan.

Huurder of bewoner van monumentaal pand? Let op:

Als je een woning huurt, vraag voor het plaatsen van de zonneboiler dan schriftelijk toestemming aan de eigenaar. Woon je in een monumentaal pand of valt je woning onder een beschermd stads- of dorpsgezicht? Vraag een bouwvergunning aan of doe navraag bij jouw gemeente over de regels. In alle overige gevallen heb je geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *