Spiegelgladde wegen, kou en winterse neerslag: deze factoren kunnen een grote uitdaging zijn voor elektrische rijders. Zo daalt je actieradius, kan je laadkabel vastvriezen en zijn winterbanden van extra groot belang. Wij geven je in dit artikel 5 tips waarmee je extra voorzorgsmaatregelen kunt treffen om de winter te trotseren.

1. Beperk je elektronica gebruik

Wie weleens op wintersport gaat, herkent het wel: de accu van je telefoon is veel sneller leeg. Dit principe geldt ook voor je elektrische auto. In de winter daalt het actieradius volgens de ANWB met ongeveer 30%. Dat betekent goed opletten en op tijd opladen. Je kunt op verschillende manieren elektriciteit ‘besparen’ tijdens het rijden. Zet bijvoorbeeld je radio uit en gebruik alleen stoelverwarming, in plaats van de volledige autoverwarming. Wat ook helpt: verwarm de elektrische auto alvast voordat je gaat rijden. Elektrische auto’s worden in tegenstelling tot normale auto’s niet voorverwarmd door de verbrandingsmotor.

Kies voor een lange laadkabel, dan kan er zonder problemen een andere auto tussen jouw auto en het laadstation in staan. Hulp nodig? De e-mobility specialisten van Abel helpen je bij het kiezen van de meest (brand)veilige en snelle laadoplossingen.

2. Auto voorverwarmen met app

Is er in je elektrische auto een standkachel ingebouwd, dan kun je de auto op afstand voorverwarmen via de laadpaal. Je kunt soms zelfs een vast tijdstip inplannen waarop je elektrische auto op temperatuur moet zijn. De auto zal dan op basis van de buitentemperatuur berekenen wanneer de motorverwarming ingeschakeld moet worden. Zodra je de straat uit rijdt, is je elektrische auto optimaal verwarmd door netstroom.

3. Extra laadkabel onderweg

Omdat de actieradius in vrieskou afneemt, raden wij aan je elektrische auto indien mogelijk dagelijks op te laden. Ga je op pad, neem dan voor de zekerheid een extra laadkabel mee voor onderweg. Zo kun je altijd en overal opladen mocht je met een lege accu komen te staan. Moet je onderweg opladen, let dan wel goed op dat je de autodeur niet onnodig lang open laat staan. Zo voorkom je dat de auto je interieur weer helemaal opnieuw moet verwarmen.

Kies voor een lange laadkabel, dan kan er zonder problemen een andere auto tussen jouw auto en het laadstation in staan. Hulp nodig? De dichtstbijzijnde Abel&co installateur helpt je bij het kiezen van de meest (brand)veilige en snelle laadoplossingen.

4. Extra belangrijk: winterbanden

Zo lang mogelijk elektrisch rijden? Kies dan bij een buitentemperatuur lager dan 7 graden voor winterbanden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wel een verstandige keuze. Hierdoor heb je meer grip tijdens het rijden, verlies je minder energie en kun je dus maximaal op elektriciteit doorrijden. Zodoende hoeft je elektrische auto minder snel aan de laadpaal.

5. Zorg dat de stekkeraansluiting droog blijft

Het is in winterse kou beter om je elektrische auto binnen te zetten. Is dit bij jouw woning niet mogelijk, zorg dan in ieder geval dat de stekkeraansluiting van de auto droog is. Mocht je laadkabel tijdens het opladen toch vastvriezen, laat het loskoppelen dan over aan de wegenwacht. Zij hebben speciale apparatuur waarmee ze met hoogspanning de stekker veilig los kunnen krijgen. Helaas zal dit ’s morgens wat vertraging naar je werk opleveren, maar zelf handelen kan erg gevaarlijk zijn.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *