Elektrisch rijden is niet meer vanzelfsprekend goedkoper vanwege de hoge energiekosten. Wie beschikt over een thuislaadplek en in het bezit is van zonnepanelen, kan gebruik maken van een interessant alternatief: laden op zonnestroom. Dat maakt overdag thuisladen een veel aantrekkelijkere én groenere optie. In dit artikel lees je hier meer over.

Hoe werkt laden via zonnestroom?

Laden via zonnepanelen is voornamelijk interessant wanneer je panelen meer stroom opleveren dan je verbruikt. Wanneer je je auto met de laadpaal verbindt, laadt deze op met het hoogst beschikbare vermogen. Het maakt de auto niet uit waar de stroom vandaan komt, dus in de meeste gevallen is dat netstroom. Daarom moet de opgewekte stroom van eigen dak voorrang krijgen boven de netstroom. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Wat levert het op?

Ben je in het bezit van zonnepanelen, dan is de term salderen vast bekend. De overtollige energie die je zonnepanelen opleveren, kun je afstrepen tegen de hoeveelheid netstroom die je verbruikt. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en komt er een einde aan dit feestje. Daardoor is het gunstiger om zoveel mogelijk stroom van je zonnepanelen zelf te verbruiken, in plaats van af te leveren aan het net. Zo hoef je niet te salderen en maak je maximaal gebruik van je zelf opgeleverde stroom. En doordat je de stroom zelf opwekt, is het ook een stuk groener!

Is mijn huis geschikt voor laden via zonnestroom?

Voor het laden op zonnestroom heb je drie dingen nodig: een laadplek op eigen terrein, een speciale laadpaal en zonnepanelen. Staat je auto op een openbare plek, dan is dit vaak geen optie. Als je een kabel over de openbare weg legt, kan iemand erover struikelen en dat is gevaarlijk. Daarnaast heb je voldoende panelen nodig om te kunnen laden. Hierover lees je meer in de volgende alinea.
Als laatste moet je beschikken over een laadpaal die de stroomtoevoer kan prioriteren. De laadpaal kan dan aangeven dat je voorkeur uitgaat naar laden op zonnestroom, in plaats van netstroom.

Wat heb ik nodig om te laden via zonnestroom?

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan thuisladen via zonne-energie. Zo moet de zon altijd schijnen. Je kunt dus niet ’s nachts laden via zonnestroom (op dit tijdstip laad je echter wél tegen een nachttarief). Ook moet er genoeg zonnevermogen zijn om te laden. Je auto kan pas opladen wanneer je panelen minimaal 6 àmpere opwekken. Hierin ben je dus afhankelijk van hoe hoog de zon staat en of het bewolkt is of niet. In de meeste gevallen zul je deels op zonnestroom en deels op netstroom laden. Deze voorkeuren kun je instellen in je slimme laadpaal.

Zonnestroom heeft ook betrekking tot de hoeveelheid zonnepanelen die je bezit. Een 1 fase auto heeft minimaal 1400W nodig, dat komt neer op 4 panelen van 350 Wp of meer. Een 3 fase auto heeft minimaal 4200W nodig, wat neerkomt op 12 panelen van minstens 350 Wp of meer. En je hebt natuurlijk een slimme laadpaal nodig. Hiervan hebben wij er een aantal in ons assortiment.

Interesse in laden op zonnestroom? Wij bieden diverse geschikte laadpalen aan in ons assortiment van merken zoals Mennekes, Smappee en Wallbox.

Advies of meer informatie?

Wil je advies over EV-laden op zonnestroom, passend bij jouw situatie? Abel&co staat klaar om je te helpen. Neem hier contact op.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.