Zonnepanelen nemen toe in populariteit. Dat is ook niet zo vreemd, want er valt veel geld te besparen met het installeren van zonnepanelen. Maar voordat je zonnepanelen kunt plaatsen op je dak, moet je eerst weten welke afmetingen zonnepanelen kunnen hebben.

Verschillende afmetingen voor zonnepanelen

Zonnepanelen kennen verschillende afmetingen. Gemiddeld geldt dat een zonnepaneel een afmeting heeft van 1,5 vierkante meter per paneel. Het echte oppervlakte hangt in de praktijk samen met het vermogen ervan. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (afgekort Wp). Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe groter het paneel:

  • Kleine zonnepanelen met een capaciteit tussen 190 en 215 WP hebben een afmeting van 158 x 81 cm;
  • Standaard zonnepanelen met een capaciteit tussen 245 en 270 Wp hebben een afmeting van 165 x 100 cm;
  • Grote zonnepanelen met een capaciteit tussen 270 en 300 Wp hebben een afmeting van 200 x 100 cm.

 Standaard zonnepanelen

In Nederland hebben de meeste zonnepanelen momenteel een vermogen van 270 Wp en hebben een afmeting van ongeveer 165 x 100 cm. Er zitten verschillen in de zonnepanelen afmetingen tussen verschillende producenten en leveranciers van zonnepanelen. Zo kan ook de dikte van zonnepanelen verschillen tussen de 35 en 50 mm.

Tip van Abel: let bij het maken van een legplan goed op wat het meeste rendement oplevert. Zonnepanelen leveren meer energie op als ze op het zuiden gericht zijn.  Laat je goed adviseren om het maximale rendement te halen.

Plaatsen zonnepanelen

Als je de zonnepanelen afmetingen weet, kun je aan de slag om een legplan te maken. Met de zonnepanelen afmetingen is het mogelijk te bepalen of de zonnepanelen liggend (ook wel ‘Landscape’ genoemd) of staand (ook wel ‘Portrait’ genoemd) geplaatst kunnen worden.

Daarnaast is er verschil tussen platte of schuine daken in hoeveel zonnepanelen je kunt installeren. Voor schuine daken geldt een ‘No-Go’ zone van 20 centimeter tussen de dakrand en de zonnepanelen. Voor platte daken gelden andere regels.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *