Een keukenboiler werkt hetzelfde als een elektrische boiler. Het is eigenlijk een kleine versie van de klassieke boiler. De inhoud is geen 50 liter of meer, maar 10 tot 15 liter. Dit is voldoende voor gemiddeld huishoudelijk gebruik. Moet je langer dan 30 seconden wachten op warm water in de keuken? Dan levert een keukenboiler vaak al besparing op.

Keukenboiler vs reguliere boiler: het verschil

Een keukenboiler hangt direct boven of onder de waterkraan en is meestal weggewerkt in een keukenkastje. Omdat deze dicht bij de kraan hangt, legt het warme water een zeer korte afstand af. Je hebt dus direct warm water. Een reguliere elektrische boiler (of cv-combiketel) hangt vaak op zolder, of in ieder geval ver weg van de keukenkraan. Voordat het warme water de kraan bereikt, stromen dan eerst liters koud water ongebruikt voorbij. Bovendien treedt er kostbaar warmteverlies op tussen de boiler en de kraan.

Waarom een keukenboiler?

De meesten kiezen hiervoor om direct warm water te hebben, met energiebesparing als mooie bijkomstigheid. Dit geldt alleen als de cv-ketel ver weg staat van de waterkraan in de keuken en bij regelmatig gebruik. Is er overdag nooit iemand thuis die regelmatig warm water gebruikt? Dan is een keukenboiler al snel duurder. Hij houdt dan namelijk water warm, zonder dat dit gebruikt wordt. Het ‘stilstandverlies’ aan warmte/energie loopt dan snel op, zelfs als de boiler goed geïsoleerd is.

Een goed werkende keukenboiler kopen? Bekijk onze keukenboilers en vraag advies aan 1 van onze installateurs

Keukenboilers: bijzonderheden

  • Kijk goed naar het stroomverbruik van een nieuwe. Dit ligt meestal tussen de 400 en 2000 Watt. Is dit meer dan 1000 Watt, sluit deze dan niet aan op dezelfde groep als de vaatwasser. Eén groep kan maximaal 3250 Watt aan, een gemiddelde vaatwasser gebruikt zo’n 2200 Watt.
  • Er zijn ook hot-fill keukenboilers, die gevuld worden vanuit de cv-combiketel. Een cv-combiketel verwarmt weliswaar energiezuiniger (want op gas, dat 3x goedkoper is dan electriciteit), maar het water koelt wel af in de leiding tussen ketel en keukenboiler. Waarna de keukenboiler alsnog moet (bij)verwarmen. Er kan kortom veel energieverlies optreden.

Reacties

31 antwoorden
  1. Santram
    Santram zegt:

    Dag,

    Ik overweeg een keukenboiler met name voor het gemak van direct warm water en dat het eventueel bezuinigd is mooi meegenomen. Mij ketel is op de eerste verdieping. (In mijn situatie zouden hotfill of coldfill mogelijk zijn)
    Maar nu het volgende, ik heb vandaag even getimed hoelang En het duurt 15 sec voordat ik warm water heb. Gezien de verhalen op internet is dat niet extreem lang. Alhoewel als je daar staat te wachten lijkt alles lang te duren.
    Nu mijn vraag, is het in deze situatie eigenlijk overdreven een keukenboiler te plaatsen?
    (Ik twijfel namelijk)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Met 15 seconden voldoet je systeem inderdaad aan de norm. Ik zou het overdreven vinden om dan een keukenboiler te monteren. Direct warm water is ook een overschat gemak, meestal vul je een emmer en dan is het minder warme water ook nuttig gebruikt.

      Een kokend water kraan heeft wel voordelen maar daar heb je een andere boiler en kraan voor nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Jerry
        Jerry zegt:

        Dank,

        Welke voordelen heeft die kokend water kraan meer dan dat je direct kokend water tot je beschikking hebt tov een standaard boiler?

        Onder mijn keukenkastjes, plint ruimte, lopen de de warm en koud water leidingen. Deze plintruimte is in de winter vrijmkoud. Mag ik deze leidingen isoleren? (Ivm legionella gevaar)

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Jerry,

          Dat is het belangrijkste voordeel. Direct kokend water is gemakkelijk bij het maken van thee en bij het koken. De kraan is meestal ook beter beveiligd tegen verkeerd bedienen. De boiler staat op een hogere temperatuur dan een standaard boiler, voor gewoon boiler gebruik wordt dit terug gemengd met koud water.

          Isoleren van de leidingen onder de kast wordt nooit gedaan (voor zover ik weet). De koudwaterleidingen isoleren kan geen kwaad. Maar het is een interessante vraag of het isoleren van de warmwaterleidingen legionella groei zal bevorderen. In de heetwaterleiding zal geen groei optreden bij afkoelen, dit zal zo goed als steriel water zijn (bij een kokend water boiler). Het warme leidingdeel na het mengventiel is niet steriel en hier kan isoleren een nadelig effect hebben. Het zal allemaal wel meevallen bij dagelijks gebruik. En na een vakantie is het sowieso altijd aanbevolen om koud en warm even te spoelen.

          Een boiler op 60 graden zal niet steriel zijn, isoleren van de warm water leidingen zou ik hier niet aanbevelen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
          • Jerry
            Jerry zegt:

            Hallo Abel,

            Met isoleren doelde ik op de leidingen die van de cv ketel komen en rechtstreeks naar de keukenkraan lopen. (Dus zonder boiler).
            Er wordt gezegd dat als de warme leding geisoleerd wordt dan blijft deze te lang op een temperatuur window waarbij legionella zich ontwikkeld en groeit.

            Die koude leiding Is wel vwb het open liggende deel te isoleren. Want met of zonder isolatie blijft de koude waterleiding onder de 20 graden.

            Van de warmwater leiding is het kennelijk een ander verhaal, ondanks je dagelijks meerdere malen spoelt, aldus sommigen.

            Gr Jerry

            Gr Jerry

          • Abel zegt:

            Beste Jerry,

            Dat klopt, een warmwater leiding wordt alleen geïsoleerd als deze ook warm moet blijven, bijvoorbeeld als circulatie leiding.

            Met vriendelijke groet,
            Abel

  2. Wojtek
    Wojtek zegt:

    Ik heb een Daalderop plintboiler voor de koken water kraan maar die fungeer tegelijk voor de warm water in de keuken. Laatste tijd komt uit de ‘gewone’ kraan ook kokend water wat zeer gevaarlijk is. Hoe kan ik weer de juiste temperatuur bv. 60 graden instellen. Ik heb de (water)mengunit tussen boiler en de kraan bekeken maar heb ik niet kunnen ontdekken waar de temperatuur ingesteld kan worden. Wilt u me een aanwijzing geven, aub.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Waarschijnlijk is het mengventiel defect. Laat de boiler controleren door de installateur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. H.Horsthuis
    H.Horsthuis zegt:

    Mijn close-in keukenboiler geeft opeens, na een paar keer warm water te hebben gebruikt, een klein straaltje warm water en gewone straal koud water.
    Wat kan hier de oorzaak van zijn? De boiler is pas een jaar of 2-3 oud.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Iets zal de doorstroming blokkeren. Wat voor de hand ligt is het kraantje van de inlaatcombinatie, staat dat helemaal open? Andere opties zijn verstopping van de kraan of leiding, daarvoor zal je moeten demonteren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Lotfi
    Lotfi zegt:

    Ik woon in een appartement op 12 hoog en gewoon een combiketel op ongeveer 10 meter afstand van mijn keukenkraan.
    Nu heb ik ook een boiler in me keukenkastje onder de wasbak. Nu moet ik er een nieuwe kraan opzetten en zit met het idee om die boiler er tussen uit te halen. Adviseert u mij dit wel of niet te doen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dan moet er wel een warmwaterleiding naar de keuken lopen, maar dat kan. Een keukenboiler geeft sneller en naar wens ook heter water dan een combiketel. Bij een combiketel is er altijd wat wachttijd en is het water in de leiding ook koud, dat moet eerst weer weglopen. Maar als de comfort eisen niet zo hoog zijn kan de boiler niet nodig zijn.

      Er was een reden om de boiler te plaatsen dus ik zou niet zomaar besluiten om de boiler weg te halen. Probeer eerst of de warmwater voorziening zonder de boiler voldoende goed is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Er zijn keuken boilers van 10, 15 en 30 liter. Deze zijn allemaal geschikt om water te tappen voor schoonmaak en afwas, maar niet voor badkamer gebruik.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  5. s. Hofland
    s. Hofland zegt:

    Advies. Ik heb aan boord van mijn schip een gasolie gestookte CV met warmwaterboiler. Bij warmwater tappen in de keuken gaat er veel tijd over voor er warm water uit de kraan komt. Als ik nu een kleine boiler in de keuken plaats onder het aanrecht. Sluit ik deze aan op de warmwater toevoer. Wat voor type boiler heb ik dan nodig. Liefst een met een zo laag mogelijk wattage. En kan ik de warmwater toevoer ook gebruiken als de boiler is uitgeschakeld?

    Alvast bedankt voor uw informatie.
    Groeten S. Hofland

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een dergelijke boiler is van het hot-fill type, dat werkt precies zoals je beschrijft maar als de boiler is uitgeschakeld zal je eerst door de koude inhoud van de boiler heen moeten tappen om aan warm water te geraken. Ook met het ook op legionella is het niet verstandig dit te doen. Je kan deze boiler dus niet gebruiken als deze is uitgeschakeld.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  6. bj
    bj zegt:

    Na 4 jaar probleemloos gebruik van de boiler slaat de aardlek nu door. Op de andere aardlekschakelaar met een hogere lekstroom gaat het wel goed. Is de boiler dan stuk?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Bart-Jan,

      Er is in elk geval iets niet in de haak is, laat dit controleren door een elektricien! Behalve aan de boiler kan het ook aan andere zaken in dit circuit zitten. Aardlekfouten moeten altijd opgelost worden!

      Met vriendelijk groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste W,

      Dat kan niet. Er bestaan naverwarmers voor zonneboilers, deze toestellen zijn daar speciaal voor gebouwd. Met een gewone geiser kan dat niet en is dit zelfs gevaarlijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&Co

      Beantwoorden
  7. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op lydia.
    Een elektrische boiler heeft een minimale temperatuur nodig wegens gezondheidsredenen. Dit moet minimaal 65 graden zijn. Om deze reden is het ook onverstandig om de spanning van het toestel te halen. Vaak zit er een regelaar op die het mogelijk maakt de temperatuur nog hoger te zetten, dat is hier niet het geval neem ik aan.

    U kunt een installateur een mengventiel laten plaatsen in de warmwaterleiding. Dan kunt u op een veilige manier een lagere temperatuur aan de kraan bereiken.

    Beantwoorden
  8. lydia
    lydia zegt:

    Mijn vriendin heeft een boiler. Het water s veel te heet. Kan dat geregeld worden?
    Zij trekt elke dag de stekker eruit. Is dat que elektra-verbruik economischer?

    Bij voorbaat dank

    Beantwoorden
  9. Laura
    Laura zegt:

    Hoe vaak moet je een close in boiler laten nakijken? Wij wonen nu een jaar in ons huis waar in de keuken een close in boiler geïnstalleerd is, en ik heb geen idee wanneer die voor het laatst nagekeken is. Hoor graag, bij voorbaat dank.

    Beantwoorden
  10. Rudolf
    Rudolf zegt:

    Mijn Plieger close-in boiler “loost” m.i. teveel water. 1 liter /3 dagen. Is dit normaal? Hoeveel mag er uitstromen na opwarmen (op neutrale stand)?

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Er behoort niets uit te stromen als de boiler op temperatuur is. Maar een keukenboiler wordt gebruikt. Een opwarming van koud naar warm kan wel enkele deciliters zijn!

      Beantwoorden
  11. Spinnael Rita
    Spinnael Rita zegt:

    Onze keukenboiler werkt al geruime tijd goed, nu echter loopt er voortdurend water weg in de afvoer bij niet gebruik. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
    Al Dank voor de reactie.
    Rita

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      De inlaatcombinatie zorgt ervoor dat de druk niet te hoog wordt. Deze laat wat water weglopen uit de boiler bij opwarmen. Het water zet immers uit en zal ergens heen moeten. Dit weglopen moet stoppen als de boiler op temperatuur is. Als er dan nog steeds water wegloopt is de inlaatcombinatie defect.

      Beantwoorden
  12. Frans
    Frans zegt:

    Met dank voor je antwoord.
    Ik had hem zelf niet aangesloten maar ze kwamen hem terugbrengen dat het lampje 1x maal brandde en direct uit ging.
    De meneer heb ik een andere mee gegeven omdat ik er vanuit ging dat ik hem een slechte boiler had meegegeven ondanks de boiler gloed nieuw leek.
    Ik drukte het knopje in heb water in de boiler gedaan en werkte meteen.
    Met dank is groot.
    Mvgr.
    Frans

    Beantwoorden
  13. Frans Lathouwers
    Frans Lathouwers zegt:

    Ik was een klein 2e hands keukenboiler aan het installeren. Toen ik klaar was en hem aanzette ging het lampje heel even aan en direct weer uit maar kreeg geen warm water.
    Hoe weet ik wat er stuk is aan de boiler of hoe kan ik het meten?
    Moet er bijvoorbeeld druk op staan of kan ik het met water erin gieten ook testen of het opwarmt?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Eerst een advies; een boiler aansluiten is werk voor de vakman! Een boiler werkt op 230 volt en is aangesloten op de waterleiding. Fouten bij installatie kunnen kostbaar uitpakken en zelfs gevaarlijk zijn.
      De boiler moet volledig aangesloten zijn op de waterleiding, en gevuld zijn, laat de warmwaterkraan lopen tot er een mooie straal uitkomt. Dan pas kunt u de boiler aanzetten.

      Als u de boiler heeft aangezet zonder dat deze gevuld was met water is deze waarschijnlijk te heet geworden. De thermostaat heeft dan de maximaalbeveiliging aangesproken. Midden op de thermostaat (niet de bediening) zit een rood knopje. Als u dit indrukt kunt u de thermostaat resetten. Eerst de steker uit de contactdoos halen! Als dat niet werkt zijn er onderdelen defect.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *