Wat kost een boiler is een veel gestelde vraag. Hier is geen eenduidig antwoord op. Qua aanschafkosten zijn er verschillende factoren van belang, zoals inhoud, vermogen en merk. Daarnaast kost een zonneboiler meer dan een elektrische boiler. Een gasboiler kan minder kosten dan een elektrische, maar heeft ook een lagere watercapaciteit.

Richtprijzen voor boilers:

Abel zet de gemiddelde prijzen van enkele boilers voor jou op een rij, ingedeeld naar model en capaciteit. Zoals hierboven aangegeven: kijk voor een goed beeld altijd naar de gemiddelde prijs per jaar, verspreid over een langere periode.

Elektrische boilers

• Een keukenboiler (elektra) van 10 liter kost tussen de € 99,- en € 369,-
• Een badkamer boiler van 80 liter (elektra) kost tussen € 800,- en € 1230,-
• Een badkamer boiler van 150 liter (elektra) kost tussen € 1300,- en € 1600,-

Gasboilers
• Een keukenboiler van 10 liter op gas is niet verkrijgbaar
• Een badkamer boiler van 80 liter (op gas) kost tussen € 560,- en € 1195,-
• Een badkamer boiler van 150 liter (op gas) kost tussen € 1375,- en € 2350,-

Zonneboilers

Voor een zonneboiler van 150 liter moet je rekenen op € 1800 (voor een systeem waarbij boiler en collector geïntegreerd zijn) tot zo’n € 4000,- voor een compleet pakket met losse boiler en zonnecollectoren (exclusief regeling).

Heb je voor nu te weinig budget om te investeren in een nieuwe boiler? Vraag dan naar de mogelijkheden om te huren bij jouw installateur. Soms is het zelfs rendabeler om een extra zuinige boiler te huren dan een (te) dure investering te doen. Dankzij de energie- en waterbesparing die dit oplevert, verdient de boiler zich in sommige gevallen makkelijk terug.

Weten welke boiler je nodig hebt wat deze specifiek voor jouw situatie kost? Vraag advies en offerte aan 1 van onze installateurs.

Bepalen wat een boiler kost: de inhoud

Bij het berekenen van de kosten, bepaal je eerst hoeveel liter inhoud de boiler moet hebben. Informatie over de berekeningswijze vind je hier. Houd rekening met mogelijke gezinsuitbreiding, maar kies nooit voor een te hoge capaciteit. Op termijn verspil je hierdoor veel energie aan het warmhouden van water dat je niet gebruikt

Bepalen wat een boiler kost: het verbruik

Moderne boilers zijn voorzien van allerlei noviteiten en technische snufjes om het energie- en waterverbruik zo gunstig mogelijk te laten zijn. Je installateur kan jou daar alles over vertellen. Bereken van enkele voorkeursboilers het uiteindelijke energieverbruik (elektra of gas) op jaarbasis. Zo krijg je een eerlijker beeld van de investering op langere termijn

Bepalen wat een boiler kost: de installatie

Na de aankoop van een boiler moet deze geïnstalleerd worden, inclusief eventueel leidingwerk. Bij een gasboiler heb je ook een rookgasafvoer nodig. Deze kosten verschillen per aanbieder. Vraag altijd om duidelijkheid: de ene partij neemt de installatiekosten op in de prijs, de ander calculeert dit apart. Om verrassingen achteraf te voorkomen, vraag je de installateur de situatie ter plekke te bekijken. Laat afspraken over service en garantie op papier vastleggen. Mocht je boiler niet naar behoren werken of defect raken, dan wil je kunnen vertrouwen op goede service.

Reacties

5 antwoorden
 1. Piet
  Piet zegt:

  Wij hebben een 100l grote electr.boiler in ons vakantiehuis in Tsjechië. In de winter buj langere afwezigheid laat ik hem leeglopen
  Vraag: in andere seizoenen kan hij niet bevriezen en ik vraag me af wat dan voordeliger is bij afwezigheid van b.v. 4 weken. Leeg laten lopen of aan laten staan.
  Als hin aanblijft op b.v. 60gr is er dan gevaar voor legionella?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Piet,

   Als de boiler temperatuur hoger is dan 60 graden is er geen gevaar voor legionella. Voor het andere antwoord zal je een kosten berekening moeten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Harold
  Harold zegt:

  Hallo,

  Ik sta op het punt om een cv-ketel aan te schaffen en twijfel tussen een cw6 toestel met een boiler van 40l of een cw6 toestel zonder boiler.

  Mijn vraag: wat zijn de jaarlijkse kosten voor het stilstandsverlies van de boiler?

  Groeten,
  Harold

  Beantwoorden
 3. N. Lock
  N. Lock zegt:

  Hallo,

  Ik wil een elekrische boiler aanschaffen van 80 l, die kwalitatief goed is. Maar wat is het verschil tussen mono 3, mono plus en duo ? ( ik heb dag -en nachtmeter, maar wil geen risico lopen overdag zonder warm water te zitten als ik en evt. logé ’s ochtends vb. uitgebreid gedoucht hebben ). Ik dacht dat een duo dan het beste was? En welk merk is daarvoor het beste? Is Ariston ook kwalitatief goed? Of kan ik dan toch beter voor de duurdere Daalderop gaan?

  Met vriendelijke groet,
  N.Lock

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   De verschillen zitten in het vermogen en dus de opwarmtijd. Die varieert tussen 2:30 en 7 uur, zie de site van daalderop.

   De Mono 3 heeft een 400V aansluiting nodig maar haalt daarmee een opwarmtijd van 55 minuten.

   Als u geen risico wilt lopen om zonder warm water te komen zitten is een boiler misschien niet de beste oplossing. Kijk dan naar een geiser of een combiketel als dat mogelijk is.

   Beantwoorden
 4. H.Blaauw
  H.Blaauw zegt:

  Wat zijn de kosten om zonneboiler aansluiten op cv ketel, gasverbruik per jaar circa 2700 m3 en het verbruik van een boiler aan KWh per jaar
  Graag informatief
  Vriendelijk groet

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Meneer Blaauw,

   Dit is zo moeilijk te zeggen zonder de situatie te kennen.

   Een indicatie: Het monteren en aansluiten van een zonneboiler zal ongeveer 1 dag kosten met 2 man. Ervan uitgaande dat het dak goed bereikbaar is en met een steiger te beveiligen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *