Een zonneboiler kan in bijna alle woon- en werksituaties worden toegepast. Welke soort zonneboiler het beste past bij jouw situatie, hangt af van je warmwaterbehoefte en hoeveel je wilt besparen op je energiekosten. Er zijn 5 soorten zonneboilers te onderscheiden: standaard zonneboilers, compacte zonneboilers, cv-zonneboilers, zonneboiler combi’s en collectieve systemen. We leggen de verschillen tussen de diverse soorten zonneboilers hieronder uit.

Zonneboiler subsidie

Vanaf 1 januari 2016 is er een subsidieregeling voor zonneboilers. Kijk goed of je ervoor in aanmerking komt en doe je voordeel ermee.

Soort 1: Standaard zonneboiler

  • Inhoud: 100 liter
  • Functie: verwarming van tapwater
  • Geschikt voor: kleine huishoudens

Dit soort zonneboilers bestaat uit een zonnecollector die is gekoppeld aan een gesloten buizensysteem, dat door een opslagvat met leidingwater loopt. De collector neemt zonnewarmte op en geeft dit af aan de vloeistof in het buizensysteem. Die warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water in het opslagvat. Het vat heeft meestal een inhoud van 100 liter. Voor meer informatie over dit soort zonneboilers, klik hier.

 Soort 2: Compacte zonneboilers

  • Inhoud: 75 tot 140 liter
  • Functie: verwarming van tapwater
  • Geschikt voor: kleine huishoudens

In dit soort zonneboilers zijn de zonnecollector en het voorraadvat geïntegreerd. Het voordeel ten opzicht van een standaard zonneboiler is de betere isolatie: er treed geen onnodig warmteverlies tijdens het transport van de vloeistof. Bovendien staat het voorraadvat op het dak, dus bespaar je ruimte in je woning. Van daaruit gaat het water via een naverwarmer (cv-ketel of warmtepomp) naar het tappunt. Een compacte zonneboiler heeft een capaciteit tussen de 75 en 140 liter water.  Verzeker jezelf er wel van dat je dak dit gewicht kan dragen.

You need to install and activate the WooCommerce Shop Plugin to display WooCommerce Products

 Soort 3: cv-zonneboilers

  • Inhoud: 75 tot 140 liter
  • Functie: verwarming van tapwater
  • Geschikt voor: grotere huishoudens

Dit soort zonneboilers werkt volgens hetzelfde principe als de standaard zonneboiler. Ook hier verwarmt de zonnecollector op het dak de vloeistof in een gesloten buizenstelsel, dat ervoor zorgt dat het water in het opslagvat wordt verwarmd. Het verschil zit hem in het feit dat de cv-ketel een eigen buizensysteem heeft, waarmee het water in het opslagvat altijd op minimaal 60 ºC wordt gehouden. Dankzij deze constant hoge temperatuur is de cv-zonneboiler uitermate geschikt voor huishoudens waar men wil kunnen douchen, terwijl elders in huis ook warm water wordt getapt.

Soort 4: zonneboiler combi

  • Inhoud: 250 liter
  • Functie: verwarming van tapwater + (gedeelte van) cv-installatie
  • 
Geschikt voor: grotere huishoudens

Een zonneboiler combi is vergelijkbaar met een standaard zonneboiler, maar dan met een groot opslagvat (van bijvoorbeeld 250 liter). Met het woord ‘combi’ wordt gedoeld op het feit dat deze zonneboiler geschikt is om zowel leidingwater als (een gedeelte van) het water in de centrale verwarming te verwarmen.

Een zonneboiler combi heeft drie warmtewisselaars die zorgen voor warmteoverdracht: een voor de overdracht van zonnewarmte op de vloeistof, een voor de verwarming van tapwater en een voor de verwarming van het water in de cv-installatie. Een cv-ketel zorgt ervoor dat het water altijd op de juiste temperatuur blijft. Het voorraadvat is geschikt voor 100 tot 240 liter water en wordt geplaatst in de buurt van de cv-ketel. Sommige modellen maken gebruik van een warmtepomp of elektrisch verwarmingselement om het water in het vat op temperatuur te houden.

Dit soort zonneboilers is geschikt voor grote gezinnen.

Soort 5: collectieve systemen

  • Inhoud: afhankelijk van systeem
  • 
Functie: verwarming van tapwater + cv-installatie
  • 
Geschikt voor: grootverbruik

De laatste soort zonneboilers zijn de collectieve systemen. Dit zijn grotere systemen, waarbij het totale oppervlak qua collectoren meer is dan 6m².  Collectieve systemen worden ingezet bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, sportcomplexen, zwembaden en hotels.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *