Wanneer je een cv-ketel aanschaft kijk je vooral naar de prijs. Toch is het minstens zo verstandig om te kijken naar de eisen op het gebied van veiligheid, energiezuinigheid, schone verbranding, comfort, aansluiting op zonneboilers en doelmatigheid. Gelukkig zijn er in Nederland diverse instanties die dit voor je doen en cv-ketels voorzien van keurmerken. Welke verschillende keurmerken zijn er en waar staan ze voor?
Gaskeur
Gaskeur is een keurmerk van KIWA, een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificeringen verzorgt. Het Gaskeur keurmerk heeft betrekking op de energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid en doelmatigheid van een cv-ketel. Het keurmerk wordt in Nederland op basis van vrijwilligheid toegepast op cv-ketels. Het is een aanvulling op het CE-keurmerk (dat aangeeft of het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte). Kiwa keurt iedere nieuwe ketel voordat deze wordt gelanceerd en houdt jaarlijks steekproeven onder bestaande ketels met dit keurmerk.
Verschillende Gaskeur-labels
- Gaskeur HR: Hoog Rendement: deze ketels werken relatief efficiënt en zijn daardoor zuinig met energie. Om het label ‘HR’ te mogen dragen dient een toestel een rendement van minstens 100% halen.
- Gaskeur CW: Comfort Warm water : achter CW staat meestal een waarde tussen 1 (laag comfort) en 6 (hoog comfort).
- Gaskeur HRww: Hoog Rendement warm water : deze ketels zorgen op heel efficiënte wijze voor warm water, door middel van een boiler.
- Gaskeur SV: Schone Verbranding : SV-gastoestellen hebben een relatief schone verbranding. Er komen weinig stikstofoxiden vrij en dat is gunstig: hoe minder stikstofoxiden, hoe minder luchtvervuiling.
- Gaskeur NZ: Naverwarming Zonneboiler: CV-combiketels met een NZ label kunnen voor extra warm water zorgen, wanneer de zonneboiler (als hoofdvoorziening) te weinig warm water levert.
- Gaskeur HRe : een HRe-ketel zorgt niet alleen voor energiezuinige verwarming en warm water, maar produceert ook elektriciteit.
Er zijn daarnaast nog diverse keurmerken die iets zeggen over de kwaliteit van een installatiebedrijf. We zetten ze kort op een rij:
- Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI): SEI heeft een register waarin installatiebedrijven zijn opgenomen die beschikken over aantoonbare vakbekwaamheid, kennis en de juiste uitrusting die nodig is voor installatiewerk, gelet op veiligheid en duurzaamheid. In het SEI register is een onderverdeling gemaakt naar vakgebieden of -disciplines.
- KOMO Instal : Dit KOMO-keurmerk voor de installatiesector toont de professionaliteit van een installateur en zijn onderneming. Bedrijven met een KOMO keurmerk beschikken over vakbekwame medewerkers en bieden duurzame en veilig ontworpen installaties aan. komo.nl
- VCA: VCA staat voor Veiligheids Certificering Aannemersbedrijven. Het VCA-keurmerk heeft betrekking op de veiligheid en kwaliteit van de apparatuur, de werkwijze en het bedrijf.
- OK CV: een kwaliteitslabel dat aantoont dat bedrijven over de juiste kennis beschikken
NEN certificeringen
Voorts zijn er nog diverse NEN normen (NEderlandse Norm), die zich richten op specifieke installatietechnische deelgebieden.Enkele belangrijke certificeringen:
- NEN 3028:2011: heeft betrekking op het ontwerpen, aanleggen en opstellen van zowel gebouwgebonden als industriële verbrandingsinstallaties voor vaste, vloeibare olie of gasvormige brandstoffen.
- NEN 6062:2011 nl : bepaling van de brandveiligheid van rookgasafvoervoorzieningen – Algemeen.
- NEN 2757-1:2011 nl en NEN 2757-2:2006 nl: bepalingsmethoden voor de geschiktheid van systemen voor de afvoer van rookgas van gebouwgebonden installaties (deel 1 heeft betrekking op installaties met een belasting kleiner dan of gelijk aan 130 kW op bovenwaarde, deel 2 op belasting groter dan 130 kW).
- NEN-2767 : manier van registratie bij gebreken aan installaties (de methode die momenteel wordt geadviseerd is de conditiemeting).
- NEN 8757:2005 nl: afvoer van rook van verbrandingstoestellen in gebouwen – Bepalingsmethoden voor bestaande bouw.
Tip van Abel: vraag een gecertificeerd installateur welke keurmerken voor jouw situatie van belang zijn. Samen kies je een veilige, energiezuinige cv-ketel.
Per januari 2015: OK CV installateur
Vanaf 2015 is ’OK CV’ een apart keurmerk dat een kundige en veilige installatie van je cv-ketel garandeert. Het geeft je als consument extra zekerheid dat je cv-ketel veilig wordt geïnstalleerd. Het keurmerk is een initiatief van cv-ketel fabrikanten, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Techniek Nederland. Het idee wordt ondersteund door de brandweer en Veiligheid NL.
Het speerpunt is het maken van onderscheid tussen goede en minder goede installateurs. De aanleiding voor het OK CV-keurmerk is het aantal cv-installaties dat jaarlijks wordt geïnstalleerd door onervaren of onbekwame installateurs, waardoor het rendement niet optimaal is en er gevaarlijke situaties voor jou kunnen ontstaan.
Hoe zit het met keurmerken bij een elektrische ketel?
Mvg Ronald
Beste Ronald,
Hier weet ik niet genoeg over, maar zal elk geval moeten voldoen aan NEN 1010. Als het toestel zelf ook sanitair water warm maakt KIWA en VEWIN, als dat met een boiler gaat zal die hieraan moeten voldoen. Ik zou zeggen vergelijkbaar met elektrische boilers. Een energielabel is mogelijk ook van toepassing.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een Baxi 240F cv ketel (warm water en verwarming en ingebouwde boiler), met CE keurmerk.
Toch vind ik geen bedrijf die deze ketel wil keuren, want hij komt niet uit Nederland. Wat heeft zo’n keurmerk dan voor betekenis. Nu zit ik met die keteldal jaar oud, maar niet gekeurd!
Beste,
CE is geen keurmerk, het is een aanduiding dat het toestel voldoet aan de Europese regelgeving. Voor gastoestellen is er ook Nederlandse regelgeving. Mogelijk voldoet de Baxi daar ook aan maar als die in Nederland niet gekeurd is weet een installateur dat niet zeker. Ik kan me voorstellen dat een installateur dat risico niet neemt. Als hij onderhoud doet aan een toestel brengt dat ook een verantwoording met zich mee om een veilig toestel achter te laten.
Met vriendelijke groet,
Abel