Hot-fill is een term die ook wordt gebruikt voor producten die zijn uitgerust met een voorziening om warm water rechtstreeks te gebruiken. Wij leggen op deze pagina 'hot-fill' uit als een voorschakelapparaat.

Een hotfill is een voorschakelapparaat (ook wel warmwaterselector genoemd) dat heet water uit je (zonne)boiler doorstuurt naar een opvolgend apparaat, zoals een vaatwasser, wasmachine of close-in boiler. Hierdoor hoeven de laatstgenoemde apparaten het water niet meer zelf op te warmen. Aangezien dit normaliter elektrisch gebeurd, is de besparing in je portemonnee en voor het milieu aanzienlijk. Zeker als je bedenkt dat de energiekosten de komende jaren alsmaar verder zullen stijgen.

Hoe werkt het?

Een Hotfill wordt aangesloten op zowel de koud- als de warmwaterkraan. Vervolgens gaat er één slang naar een opvolgend apparaat, zoals een vaatwasser, wasmachine of close-in boiler. Het is dus een extern kastje dat automatisch de watertoevoer regelt. Het hotfill voorschakelapparaat regelt de watertemperatuur automatisch (ongeacht hoe heet het water is) door koud en warm leidingwater te mengen. Behalve twee kranen is er alleen een eigen stopcontact nodig.

Hotfill in combinatie met wasmachine

Ongeveer 75 à 80% van het totale energieverbruik van een wasmachine gaat naar het verwarmingselement. Het stroomverbruik van een wasmachine maakt op jaarbasis gemiddeld 6% van de totale elektriciteitskosten uit, wat al snel neerkomt op 300 kWh. Door een hotfill voorschakelapparaat te installeren, kun je dit energieverbruik drastisch verlagen.

Je kunt een hotfill voorschakelapparaat ook gebruiken in combinatie met een oude(re) wasmachine. Ook (of juist) wanneer deze een defect verwarmingselement heeft, terwijl de rest van de machine nog goed functioneert.

Interesse in een hotfill? Vraag advies aan 1 van onze 240 installateurs

Hotfill wasmachine

Er zijn ook speciale hotfill wasmachines die je rechtstreeks kunt aansluiten op de warmwaterkraan. Dat bespaart enorm veel elektriciteit voor het opwarmen van het – normaal gesproken – koude aanvoerwater. Met een hotfill wasmachine kun je zuiniger en sneller warme wasjes draaien. Wassen met koud water is niet altijd mogelijk. Houd ook rekening met een hogere aanschafprijs.

Hot-fill in combinatie met vaatwasser

De meeste vaatwassers gebruiken koud water. Dit terwijl er in iedere keuken een warmwaterleiding loopt. Door hier gebruik van te maken middels een hot-fill voorschakelapparaat, bespaar je zo’n 80% van de totale waskosten qua elektriciteit. Op jaarbasis scheelt dit tot 7% op je totale energierekening. Bovendien zorgt de directe toevoer van warm water ervoor dat je minder vaatwasmiddel nodig hebt.

Hot-fill in combinatie met close-in boiler

Een close-in boiler is speciaal bedoeld voor gebruik in keukens. het zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten op warm water. De kortstondige waterbehoefte in een keuken is meestal klein, dus is het reservoir doorgaans niet groter dan 10 liter. Reguliere close-in boilers verwarmen koud water in een reservoir door middel van elektriciteit. Deze zogenaamde cold-fill boilers verbruiken daarbij flink wat energie.

Hotfill close-in boilers worden direct op een warmwaterleiding aangesloten. De boiler houdt het water op temperatuur, maar hoeft het dus niet volledig te verwarmen. Hiermee wordt flink wat energie bespaard. De hotfill module is in dit geval ingebouwd in de boiler. Het betreft dus geen apart apparaat.

Er zijn ook close-in boilers verkrijgbaar die zowel gebruikt kunnen worden als cold-fill en hot-fill.

Reacties

12 antwoorden
 1. De Rycke Hubert
  De Rycke Hubert zegt:

  Welke keukenboiler of doorstromer kan ik aansluiten op de warmwaterleiding van de CV geiser ? De bedoeling is dat de boiler of doorstromer onmiddellijk warm water levert aan de keuken mengkraan, en dat de geiser dan zijn warmwater
  mee naar de boiler stuurt.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hubert,

   Dit wordt een hot-fill apparaat genoemd. De meeste fabrikanten leveren wel een type wat dit kan.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Anjolien Lenderink
  Anjolien Lenderink zegt:

  Hebben jullie ook ervaring met een wat grotere boiler. Wij hebben op zolder de combiketel voor de douche op de 1ste verdieping en willen beneden een hot fil boiler met warm water voor een nog aan te leggen douche en wastafel en de keuken. We zoeken dus een boiler die pas bij een lage waterstand reageert en niet iedere keer bij een klein beetje gebruik van warm water.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Anjolien,

   Als je een hoeveelheid warm water gebruikt wordt dezelfde hoeveelheid koud water in de boiler gebracht. Hierdoor koelt de boiler af. In een kleine boiler zal dit al snel onder de drempel van de thermostaat komen waardoor die inschakelt.

   Een grotere boiler zal er minder last van hebben, maar uiteindelijk moet ook die opwarmen, de totale buffer koelt immers af.

   Standaard boilers zijn er van 5 tot 120 liter.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Anjolien Lenderink
    Anjolien Lenderink zegt:

    Dan is de vraag nog of er boilers zijn die pas bij een beperkte hoeveelheid in een keer worden gevuld(vanuit de combiketel of de zonneboiler). Daarmee wordt verspilling tegengegaan. Is die hoeveelheid ergens in te stellen? Het is inderdaad de bedoeling dat het water dat nog in de boiler zit lekker warm blijft.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Anjolien,

     Een hot-fill boiler wordt in plaats van op koud water op de warmwaterleiding aangesloten. Bij langdurig tappen zal er dus warm water vanuit de combi-ketel komen. Maar bij kort tappen komt er ook water vanuit de combi-ketel, die zal dus aanslaan, en in een slecht geval weer uit voordat het warme water in de boiler aankomt. Het warme water koelt dan af in de leiding. Bij veel korte tappingen is dit een duur systeem omdat er veel energie verloren gaat.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Anjolien,

     Op een standaard elektrische boiler is het mogelijk om een tijdschakelaar te plaatsen. Laat dit wel door een elektrotechnisch installateur doen, de schakel vermogens zijn vrij groot. Wat ook mogelijk een oplossing kan zijn: nachtstroom verwarming. De boiler warmt dan alleen ’s nachts op.

     Dit werkt niet met een hot-fill boiler, in elk geval niet zoals je verwacht.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 3. dorenda
  dorenda zegt:

  Beste Abel,

  Ik zou graag een hotfill koppelen aan een oudere wasmachine. Weet jij toevallig hoe veel watt deze dan gebruikt? Ik ga namelijk zonder enige aansluitingen wonen en ik zal mijn was op enkel een paar zonnepanelen moeten draaien

  groetjes Dorenda

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Dorenda,

   Dat is moeilijk te zeggen omdat dit afhankelijk is van hoe warm het toegevoerde water is. Er zijn wel wat dingen om rekening mee te houden, je wilt de aanvoertemperatuur kunnen begrenzen, bv 30, 40, 60 en 90, ook zal je koud willen kunnen spoelen. Er bestaan wasmachines met een warm en koud aansluiting, maar het is ook mogelijk een slim mengapparaat te gebruiken.

   Een meng apparaat met timer zal ongeveer 250 euro kosten (gokje).

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Eric Polman
  Eric Polman zegt:

  Hallo,
  Ik heb wel eens gevraagd bij een bouwmarkt of ik bij een hotfill close-in boiler ivm het condenswaterook een inlaatcombinatie nodig heb…
  Ik kreeg nooit een helder antwoord…
  Kunt u uitleggen hoe het zit?
  Groet,
  Eric

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *