Iedere situatie vraagt om een ander type boiler. Hoe lang je kunt douchen met een boiler hangt van meerdere factoren af. Zo kun je met een inhoud van 50 liter minder lang douchen dan met een boiler van 100 liter. We hieronder graag uit welke factoren daarnaast nog meer belangrijk zijn.

Lang douchen dankzij een grotere boiler

De grootte van de boiler is medebepalend voor de duur van je douche. Met een inhoud van 50 liter douche je minder lang dan met een boiler van 100 liter. Om het aantal liters warm water dat uit de kraan komt te bepalen vermenigvuldig je, bij een watertemperatuur in de boiler van 60 tot 70 graden Celsius, de inhoud van de boiler met factor 2,5. Eén deel heet water uit de boiler wordt vermengd met gemiddeld 2,5 deel koud water.

Lang douchen dankzij een hogere keteltemperatuur

Wil je met eenzelfde boiler inhoud langer douchen? Regel de temperatuur dan hoger in. De laagst mogelijke temperatuur is 60 graden Celsius, de hoogste meestal 80 tot 90 graden. Uiteraard verbruikt de ketel dan meer energie. Bij een temperatuur van 90 graden kun je de inhoud van de boiler vermenigvuldigen met factor 3,5.

Weet je nog niet wat voor boiler je moet kiezen? Abel vertelt je graag wat het beste past bij jouw situatie.

Lang douchen dankzij een waterbespaarder

Een andere manier om langer te douchen met dezelfde boiler, is het installeren van een waterbespaarder op je kranen en douchekoppen. Hiermee verbruik je al snel 30 tot 50 procent minder water, zonder dat je inlevert op het gebied van comfort. Er zijn veel verschillende soorten waterbespaarders: de goedkoopste exemplaren kosten slechts een paar euro. Wist je dat er ook waterbesparende douchekoppen verkrijgbaar zijn?

Hoe lang douchen met een boiler van 10, 50 of 80 liter?

Iedere situatie vraagt om een ander type boiler. Uit ouderwetse kranen komt ongeveer 12 tot 15 liter water per minuut. Nieuwe kranen geven circa 8 tot 12 liter per minuut. Een boiler van 10 liter is sowieso af te raden, tenzij het een eenpersoons huishouden betreft. Met een boiler van 50 liter douche je – afhankelijk van de besparende maatregelen– 10 tot 15 minuten. Met een boiler van 80 liter gaat dit richting 20 minuten.

Meer informatie over boilers?

Op zoek naar een nieuwe boiler? Wil je graag snel en vakkundig geholpen worden, met de zekerheid van service achteraf? Bij Abel&co kun je kiezen uit kopen of huren. Wij helpen je bij het vinden van de boiler die bij jouw situatie past.

Reacties

59 antwoorden
 1. Bart Hartogs
  Bart Hartogs zegt:

  Vermoedelijk heb ik een hele rare vraag , maar ik stel hem toch.
  Ik woon in een huurhuis , waarin gewoon een combiketel hangt waar we warm water van hebben , en de verwarming natuurlijk.
  Door de hoge gasprijzen , en dat ik wel zonnepanelen heb waardoor ik dus liever stroom verbruik , ben ik al een poos aan het verwarmen met m’n airco , die er toch al hing.
  Nu overweeg ik ook om het warm water ( in de keuken staat al een quooker ) om te douchen via een boiler te laten lopen.
  Zo kan ik in principe de ketel uitzetten , en bespaar ik gas. (enige verbruik is dan nog het koken )

  Mag ik de warm water leiding die vanaf de combiketel komt onderbreken , om daar dan een boiler tussen te plaatsen ., en zodoende wanneer de boiler leeg is , of toch te weinig capaciteit heeft om meerdere malen achter elkaar te douchen dat ik dan alsnog de geiser aan zet om wanneer nodig langer aan 1 stuk te kunnen douchen ?

  Mvg Bart

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Bart,

   Een leiding loskoppelen is geen goed idee. in een waterleiding wil je geen loze leidingen maken. Dat is goed voor de bacteriegroei en slecht voor de gezondheid.

   Als je cv-ketel een kenmerk Naverwarming Zonneboiler heeft (en ALLEEN DAN!) kan je een elektrische boiler voor je cv-ketel aansluiten, de ketel zal dan niet inkomen als de elektrische boiler 60 graden is, is die kouder zal de ketel bijverwarmen.

   De boiler alleen laten verwarmen als de zonnepanelen opbrengst hebben is een uitdaging.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Andre
   Andre zegt:

   Op zich is dit geen probleem.
   Dit noemen we dan hotfill.
   Meestal zijn de hotfill boilers lager in vermogen.
   Maar je kunt ook een gewone boiler op de warm water leiding aansluiten.
   Echter voor de boiler moet ten alle tijden wel een inlaatcombinatie worden toegepast

   Beantwoorden
 2. Sander
  Sander zegt:

  Goede avond,

  Aan uw reacties te lezen weet u wel waar u over praat.
  Vandaar even een vraag aan u.
  Ik wil gebruik gaan maken van een hygiene boiler.
  Dus met tapspiraal voor warm sanitair water.
  Het vat zelf is gevuld met cv water, verwarmt tot 55 graden. Door warmtepomp of hout-cv kachel.
  De inhoud is 500 liter van het buffervat.

  Hoeveel warm water van 40 graden kan ik aftappen voordat het vat afkoelt onder de 40 graden?

  Ik krijg het niet zo 1,2,3 uitgerekend.

  Met vriendelijke groet,
  Sander

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Sander,

   Voor het voorkomen van legionellose zou ik dit vat wekelijks minimaal op 65 graden brengen, en dan ook alle warmwaterleidingen spoelen totdat je 65 graden op elk tappunt meet. Als je het vat op 65 graden houdt hoeft dat niet.

   Je kan ongeveer 70 to 80% van een boiler vat nuttig gebruiken.
   – 500 * .8 = 400 liter van 55 graden beschikbaar

   We stellen het koude water op 10 graden. De temperatuur van het vat is dan 55-10 = 45 graden. De gewenste temperatuur is 40 – 10 = 30 graden.
   Dus voor 1 liter van 30 graden heb je dan 30/45 = 0.66 liter boiler water nodig.
   400 / 0.66 geeft dan 600 liter douche water van 30 + 10 = 40 graden.

   Dat kan dus wat variëren als je boiler een minder goede heet/koudwater scheiding heeft. En als je dit op een openbare locatie gebruikt is legionellose preventie verplicht.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Vraagje, ik heb een Van Marcke Inox boiler, 200 liter
  Deze heeft een hygiene spiraal (ketel is dus cv water, spiraal is tapwater)
  Ik ga het cv deel niet gebruiken, het is dus uitsluitend voor warm tap en douche water

  De ketel word wel gevuld, daarna onlucht en afgedopt

  Dien ik hier nog een expansievat in op te nemen ?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jeroen,

   Een expansie mogelijkheid moet in elk gesloten circuit zitten waarin je vloeistoffen verwarmt. Een expansievat dus, en een overdruk beveiliging op 3 bar zou ik ook aanbevelen.

   Als je het cv deel niet gebruikt, vul je het dan alleen om een warmtebuffer te creëren? Hoe verwarm je de buffer dan?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. remco
  remco zegt:

  Hallo, ik heb ene vraag welke boiler type ik moet nemen. Een met een koperen boiler op een stalen boiler. Een koperen boiler koste iets meer dan een stalen boiler.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Remco,

   Stalen vaten hebben wat meer onderhoud, er zit een opofferingsanode in die regelmatig gecontroleerd moet worden. Koper heeft dat nadeel niet.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Carola
  Carola zegt:

  Hoi mijn verhuurder wil een 80 liter boiler in mijn salon plaatsen, maar ik ben bang dat dit geen oplossing voor onze salon op zaterdag is wat moet ik doen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Carola,

   Probeer de verhuurder te overtuigen dat je meer warmwater nodig hebt. Dan zal je wel moeten kunnen vertellen hoeveel dat is.
   Hoeveel liter gebruik je om een klant te wassen? Laat het was water in een emmer stromen (zonder klant natuurlijk). Meet dat met een litermaat. Nu weet je per klant hoeveel liter je nodig hebt. Dat kan je omrekenen naar boiler water door te vermenigvuldigen met 0,8.

   Stel je hebt een volle emmer van 10 liter water van 40 graden. Daarvoor hebt je dan 10 * 0.8 = 8 liter boilerinhoud nodig per klant. Stel je wast 10 klanten in een uur, dat is dan 80 liter. Na 10 klanten in een uur zal de boiler dan ook koud zijn. In de technische gegevens van de boiler vind je terug hoelang het duurt om de boiler weer op te warmen. Dat kan variëren tussen 1:40 en 4:15 uur afhankelijk van het vermogen van de boiler.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Rogier
    Rogier zegt:

    Ik wil in mijn zaak ook een boiler op gaan hangen. Dus ben ook aan het rondkijken naar welke grootte ik moet hebben. Maar in bovenstaand geval mag je toch de boiler inhoud maal 2,5 doen. Dus een 80 ltr boiler geeft rond de 160ltr warm water verlies meegenomen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Rogier,

     Toch denk ik dat het klopt, reken maar mee.

     – Het taprendement van een boiler is ongeveer 80%, dus uit een 80 liter boiler kan je ongeveer 64 liter heet water tappen.
     – Bij een boiler temperatuur van 60 graden mengt dat naar 96 liter water van 40 graden (64/40*60=96)
     – Omdat we van mengwater naar boiler inhoud willen rekenen, hebben we de inhoud gedeeld door opbrengst (80/96 = 0.83, ~0.8)
     – Dus als je 96 liter 40 graden water nodig hebt kan je dat terugrekenen naar boiler inhoud, 96*0.8 =76 liter ~80 liter.

     Een gemiddelde temperatuur van 60 graden is voor een elektrische boiler ook normaal. Sommige boilers kan je hoger afstellen, bijvoorbeeld op 80 graden. Dan wordt de factor 0.63. Om aan 0.5 te komen (80/160=0.5) heb je nog heter water nodig, eigenlijk kokend.

     Om aan 160 liter 40 graden water te komen:
     – 100 liter boiler op 80 graden of
     – 128 liter boiler op 60.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 6. Edwin
  Edwin zegt:

  Abel,

  Wij willen een buitendouche, puur om even af te spoelen voor en na spa bezoek. We hebben ons oog laten vallen op een Daalderop close in boiler (denk 15 liter), maar volstaat dat ook denk je?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Edwin,

   Dat hangt van je waterverbruik en verwachtingen af.

   Als de boiler 60 graden is geeft dat ongeveer 80% rendement dus 12 liter van 60 graden, misschien zelfs wat minder bij die kleine boilers. Omgerekend naar een douchetemperatuur van 40 graden ((60-10)/(40-10) * 12) is dat 20 liter van 40 graden. Een standaard douchekop doet ongeveer 10 tot 20 liter per minuut wat neerkomt op 1 a 2 minuten douchetijd. Denk ook aan de opwarmtijd die de boiler nodig heeft om weer op 60 graden te komen. En zoek naar een goede waterbesparende douchekop. Of beter nog, neem een grotere boiler.

   Het standaard minimum voor 1 persoonshuishoudens is 50 liter boiler inhoud.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Ahmed
  Ahmed zegt:

  Dag,

  Sinds kort heb ik samen met mijn partner een appartement gekocht met een grote boiler (120 liter). Deze boiler staat in de badkamer en pakt veel ruimte. Ik wil namelijk de boiler vervangen naar iets kleins, alleen ik weet dus niet wat en hoe groot. Een door stroomtoestel is niet mogelijk in mijn woning, ik beschik namelijk niet over krachtstroom. Zelf dacht ik aan 50 liter boiler, maar ik weet niet of dit voldoende zal zijn.

  De verwachting is dat twee personen in de avond gaan douchen en ook nog is afwassen.

  Wat zou jij mij aanraden?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ahmed,

   Voor 2 personen is 80 liter al krap, dus 50 zou ik helemaal niet doen. Eigenlijk zou ik bij de 120 liter blijven om het comfort te behouden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is zelfs heel gebruikelijk. Diverse merken leveren combiketels zonder boiler, hierin zit enkel een tapspiraal of warmtewisselaar.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Co mourik
  Co mourik zegt:

  Wij zijn pas verhuist naar een 55+ woning er hangt in de berging een boilervan 50 liter , wij zijn met z,n tweeën , als er een gedoucht hebt , kan de ander niet meer , en ook moet je de hele dag wel opletten met warm water , dit is haast niet te doen , wat zou ik zelf kunnen doen , het is een huurwoning , liefst zou ik een grotere boiler willen ,?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Co,

   Een 50 liter boiler geeft niet heel lang warm water, dat klopt, een 50 liter boiler zal ongeveer 13 minuten douchetijd geven bij 6 l/m. Je zou de verhuurder kunnen vragen om een betere oplossing.

   Wat je nog zou kunnen doen is de douchekop vervangen voor een spaardouche, dat helpt om de douchetijd wat te verlengen.

   Sommige boilers kan je hoger zetten in temperatuur, als de boiler 20 graden warmer kan staan (85 ipv 65 graden) scheelt dat 5 minuten douche tijd. Maar water van 85 graden is erg heet en daarmee gevaarlijk, zorg voor goede thermostaatkranen (liefst ook in de keuken en wastafel) als je deze weg kiest! Zelf zou ik hier niet snel voor kiezen, 5 minuten is ook weer niet zoveel dat dit het risico waard is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Anne Kuijer
  Anne Kuijer zegt:

  Hoi, wij (gezin met twee kleine kinderen) betrekken volgend jaar een NOM woning met brine/water warmtepomp. We moeten kiezen tussen een 180ltr boiler of 300ltr. Er is ook een douche wtw aanwezig. De douche wtw zorgt er toch voor dat je minder boilerwater nodig hebt op de piekmomenten? Hoe werkt dit precies?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Anne,

   De koudwaterleiding van de boiler wordt met een warmtewisselaar langs het warme afvoer water van de douche geleid. Het wordt daarmee enkele graden warmer zodat er minder energie nodig is om het water te verwarmen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Anne Kuijer
    Anne Kuijer zegt:

    Hoi Abel, dank voor de reactie. Mijn vraag is, heb je met een Douche WTW aan een kleinere boiler genoeg (180 ipv 300). We hebben geen bad.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Anne,

     Dat is afhankelijk van jullie verbruik en de temperatuur van het vat. Verbruik is moeilijk in te schatten maar je installateur kan je hier wel mee helpen. Een kleinere boiler zal betekenen dat jullie meer rekening met elkaar moeten houden door de douchetijd te beperken.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 10. Tom
  Tom zegt:

  Beste Abel,

  Ik heb een nieuw huis gekocht waar 3 personen in komen te wonen. We hebben het gas laten afsluiten en willen gebruik maken van een boiler. Deze moet voldoende warm water kunnen leveren in de douche (geen bad aanwezig) en de keuken.
  Ik ga er van uit dat in de ochtend door 3 personen wordt gedoucht, in het begin van de avond wordt afgewassen en later in de avond weer wordt gedoucht door 3 personen.

  Het uitkiezen van de juiste boiler is nieuw voor mij. Ik zat te denken aan een 100L boiler. Is dit een goede keuze?
  Ik wil ook niet te veel energiekosten maken op de tijden dat de boiler niet gebruikt wordt.
  Is een doorstroomboiler een goede optie?

  Mvg Tom

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tom,

   Een doorstroom toestel is het meest handig om geen douchetijd te beperken, maar hiervoor heb je 25kW (3 fasen 40A) nodig om een redelijke waterhoeveelheid te verwarmen. Ik verwacht dat je stroomvoorziening dat niet aankan.

   Kijk voor de selectie van een elektrische boiler in de selectietabellen van de fabrikanten (Voorbeeld: http://www.ithodaalderop.nl/sites/default/files/documents/selectietabel20elektroboilers20nieuw_0.pdf) en houd er rekening mee dat je voor afwassen 60 graden water nodig hebt. De tabel in het voorbeeld gaat uit van 6 liter per minuut, daaronder kan je prima douchen maar dat is geen regen douche. Meet dus de werkelijke doorstroming van je douche en stel vast hoelang je een douchebeurt maximaal wilt laten duren. Kijk ook naar de opwarmtijd als je ook ’s avonds wilt douchen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 11. Carissa
  Carissa zegt:

  Beste,
  Ik twijfel of in een boiler van 100 of 150 l moet installeren. Op het moment ben ik nog alleen, maar in de toekomst kan er altijd iemand bijkomen. De boiler moet voorzien voor warm water in de keuken, badkamer (bad en douche) lavabo. Ik twijfel of 100l genoeg gaat zijn

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Carissa,

   Als de enige keuze die je hebt een boiler is zou ik voor 150 liter gaan, zeker als je een bad hebt. Als je een doorstroomtoestel kan laten plaatsen heb je dit probleem niet, daaruit kan je zolang tappen als je wilt. Bij onzekerheid over je warmwaterbehoefte is dat de makkelijkste oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Rosanne
  Rosanne zegt:

  Beste Abel&Co,

  Ik zou graag willen weten of het mogelijk is bij zowel een geintegreerde boiler in een ketel als bij een solo ketel met losse boiler om de temperatuur van de ketel lager te hebben dan de temperatuur in de boiler. Ik heb namelijk vloerverwarming aan laten leggen dus voor mijn verwarming hoeft de ketel niet heel hoog te staan. Ik heb wel 3 douches en een luxe bad en vind warmwater comfort erg belangrijk, daarom denk ik sowieso over een boiler / buffervat. Wat zou hierin de meest comfortabele maar toch zuinige oplossing zijn?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rosanne,

   Dat zou geen probleem moeten zijn omdat de boilerregeling gescheiden is van de ruimteregeling. Voor het opwarmen van de boiler kan de ketel dan wel heter water maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Michiel
  Michiel zegt:

  Hallo Abel,

  Ik heb een huis waar nu drie badkamers in komen. Er hangen drie 40KW ketels en een 80L boiler. Dat lijkt mij geen goede combi als we allemaal in de ochtend douchen (7 mensen). Kan ik het beste een grotere boiler plaatsen of de ketels (of één van de drie?) vervangen door een combi?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Michiel,

   Als je het aantal badkamers gaat vergroten moet er natuurlijk ook meer warmwater komen. Als je ook de badkamers gelijktijdig wilt kunnen gebruiken zijn meerdere bronnen handig. Aangezien je de drie ketels hebt kan je deze misschien uitbreiden met indirect gestookte boilers, dan heb je 3 CW6 toestellen. Mogelijk kan je met 3 combitoestellen dit ook bereiken maar ik stel voor dat je deze situatie ter plaatse laat bekijken door een installateur, misschien zijn er wel andere, betere mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. willem fokker
  willem fokker zegt:

  Ik ga een pand in Spanje huren met een drietal appartementen erin die ik ga verhuren, betreft een 8 pers apt, een 4 pers appt. en een 2 pers appt. zou u mij kunnen of ik 1 of met 1 of meerdere boilers moet werken en hoe groot deze zouden moeten zijn. Zelf ben ik van menig dat meerdere beter zou zijn aangezien de één het niet voor de ander het water kan opmaken. Blijft wel de vraag hoe groot ze moeten zijn

  alvast bedankt voor de reactie

  willem fokker

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Willem,

   Per appartement regelen is een goede optie, maar een boiler voor 8 personen wordt heel groot. Ik kan me voorstellen dat een oplossing met zonneboilers en naverwarmen met een doorstroom gastoestel een betere optie is.

   Een installateur kan je beter helpen om de precieze grootte van de boilers te bepalen. Dat ligt namelijk ook aan het gebruik.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. jason
  jason zegt:

  hotel met 26 Kamers. er zit een ringleiding in met 2x nefit 70kwh solo ketel 3 boilers. werkt perfect. gaan de hotel verbouwen. is het niet beter om in elke kamer een elektrische boiler te hangen? stookkosten ligt op 1200 euro per maand voor verwarming en warmwater. januari, februari en maart gesloten.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jason,

   Laat hiervoor een kostprijs berekening maken door een ingenieursbureau of een installatiebedrijf. In een hotel gelden specifieke voorschriften met betrekking tot legionella waar je na een verbouwing aan moet voldoen, waarschijnlijk heeft dit meer impact dan je nu verwacht. Overigens is elektrisch vrijwel altijd duurder.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. André Brussee
  André Brussee zegt:

  Wij hebben een leuk reken model om de douchetijd te berekenen, dit gaat uit van de slechts mogelijke situatie waarbij het instromende koude water maximaal mengt met het warme water in de boiler.

  Teven kan het model rekening houden met een gelijktijdig beschikbare warmtebron,.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste André,

   Ik houd meestal 80% als nuttige inhoud aan. Dat is natuurlijk lang niet in alle gevallen een juiste aanname. Die waarde komt van de elektrische boiler tot 120 liter. Jullie rekenmodel houdt rekening met temperatuursdaling als gevolg van de instroom en komt op een lagere nuttige inhoud. Vooral voor de grotere boilers zal dit dichter bij de waarheid zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. Pepijn
  Pepijn zegt:

  Goedenavond,

  Ik kom er op meerdere sites niet uit en krijg tegenstrijdige/diverse antwoorden. Vandaar dat ik mijn vraag graag hier neerleg.

  Ik heb een appartement van 70m2 en maak gebruik van blokverwarming. De huidige keukenkraan en douche krijgt warmwater via een geiser in de keuken.

  Ik wil de badkamer gaan verbouwen en een stortdouche plaatsen (ong. 15liter per minuut aan warm water) wat is nu de beste warmwater oplossing? In de keuken ga ik gebruik maken van een close-in en daar heb ik derhalve geen warmwater meer nodig.

  Wat is het beste qua verbruik en hoeveelheid warmwater (ivm comfort)

  Boiler? ( hoeveel liter? )
  CV-ketel? ( niet alle ketels zijn toch geschikt voor alleen warm water?)
  Badgeiser ( geeft volgens mij niet genoeg warmwater of comfortabel te kunnen douchen?)

  Ik kom er niet uit…
  Hoop dat u mij verder kunt helpen.
  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Pepijn,

   Dit zou ik door een installateur laten doen, ook het advies. Alle optie die je noemt kunnen, de vraag is wat het beste bij je verbruikt past.

   Boiler: ((15*40/60) x douchetijd x 0,8) = 100 ltr voor 10 minuten, en dan de opwarmtijd wachten voor de volgende douche.
   CV-ketel: Intergas maakt een toestel wat alleen op warmwater aangesloten kan worden, dit heeft ook een goed rendement op warmwater.
   Badgeiser: er zijn grote types verkrijgbaar, nadeel is vaak het rendement. Plaatsing is vaak gemakkelijker dan de cv ketel.

   Ik zou neigen naar de cv ketel als je meerdere personen in het appartement hebt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. Tiny katerberg
  Tiny katerberg zegt:

  Hallo, ik heb een boiler van 50 liter. Ik kan me dan s,morgens goed douchen. In de avond zet ik de boiler op 60’minuten te verwarmen zodat m’n 2 dochters kunnen douchen. Maar dan nog heeft de 2e geen warm water meer.hoe kam ik dit oplossen zodat iedereen zich normaal kan douchen

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tiny,

   Een 50 liter boiler is eigenlijk niet groot genoeg om met 2 personen te douchen. Bij een afname van 6 l/min (spaardouche) geeft dat een douchetijd van 13 minuten. Als je geen spaardouche hebt is dat nog korter. Een opwarming vanuit koude stand kost 4,7 kWh voor een 50 liter boiler.

   Zonder de boiler te vervangen voor een groter type kan je alleen iets aan het water verbruik doen, een spaardouche of een extreme spaardouche zal helpen. Beperk de douchetijd tot 5 minuten per persoon. Dat kan prima maar zal wel even wennen zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Tjeu
  Tjeu zegt:

  Dag Rob, we zijn met 2 personen, hebben een bad/douche en er komen zonnepanelen. Ik dacht voor de badkamer een 80L elektische boiler op te hangen met 75 celsius. We douchen veel meer dan badderen. Hoeveel kWh denk jij dat ik jaarlijks zal gebruiken?
  Grts, Tjeu

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tjeu,

   Verbruik is niet in te schatten, dat hangt samen met het gebruik. Een 80 liter boiler is krap voor een bad, dat vult een niet al te groot bad net. Maar niet als er al een douche genomen is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Ad Teuwens
  Ad Teuwens zegt:

  Wij hebben 1 gasboiler van 144 liter inhoud en 15 jaar oud A&O smith.
  Wat zouden wij jaarlijks kunnen besparen met het plaatsen van een badgeiser??

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ad,

   In het algemeen is een geiser zuiniger maar geeft deze veel minder comfort. Een geiser is ook minder geschikt voor thermostaatkranen en regendouches. Zoek contact met een installateur welke je een advies op maat kan geven. Er zijn diverse mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. Rob
  Rob zegt:

  Wat kan ik nog meer doen om kalkafzetting in de boiler te voorkomen.
  Heb gelezen dat je hem altijd in de eco stand 60 graden of hoger moet zetten minder kans op kalkafzetting.
  Maakt het nog uit of je een koperen ketel of een rvs ketel hebt.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rob,

   Er is niet veel aan te doen, het kalk dat in het water zit zal neerslaan bij verhitting. Houd een boiler minimaal op 60 graden. Een hogere temperatuur zal meer kalk doen neerslaan.

   Ontharding van het water is de enige oplossing hiervoor. Het maakt geen verschil of de boiler van RVS of koper is.

   Met vriendelijk groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 22. Caspar van der Plas
  Caspar van der Plas zegt:

  Beste,

  Ik woon in een pand uit 1910 op de 3e verdieping. Ik heb een 24W CombiHR ketel uit 2004. Ik merk echter tijdens het dochen dat het water eerst kokend heet wordt en vervolgens weer koud, ook valt de druk bij warm water lager uit dan koud water. Dit geld voor alle kranen in huis. Ik heb vervolgens een thermostaatkraan geplaats bij de douche en de temperatuur fluctueert nu minder, maar toch krijgt de CV het niet voor elkaar om een continu warme stroom water op 38 C te voorzien. Ecomische gezien heb ik 2 opties lijkt me?….1) een zwaardere nieuwe Combi-HR aanschaffen of een 50 liter electrische ketel aanschaffen en aansluiten als back-up op de huidige CV? Wat raden jullie aan?

  Met vriendelijke groet,
  Caspar uit Rotterdam

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Casper,

   Drukverschil tussen koud en warm is normaal, hoe groot dat is ligt aan het type ketel, bij sommige types valt dat inderdaad behoorlijk op. Toch zou elke ketel (na de opstart tijd van ongeveer een minuut) een redelijk constante warmwater temperatuur moeten kunnen produceren van ongeveer 60 graden. Als deze ketel dat niet kan zal er iets niet in de haak zijn. Laat het toestel controleren en vertel de reparatiedienst dat je warmwaterklachten hebt en wat deze zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 23. brugmans karin
  brugmans karin zegt:

  Hai ik huur een huisje en mijn boiler van 5 liter die bijna 30 jaar oud was is stuk, nu heeft de loodgieter een nieuwe van 5 liter komen plaatsen, Deze is voor afwas maar ook voor douche en bad. Ik heb mij laten vertellen dat dit niet meer in regel is met de wet want wij hebben bijna geen water als we een douche nemen . Hij is dinsdag geplaatst en is vandaag al uitgevallen en dit enkel voor een afwasje.

  Kunt u mij vertellen of dit in orde is ?

  Alvast bedankt

  Brugmans Karin

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   De uitval heeft niet te maken met de hoeveelheid water die u probeert te tappen. Waarschijnlijk zat er lucht in de boiler waardoor die te warm is geweest.

   Een 5 liter boiler is alleen geschikt voor een afwas. Douchen kan nauwelijks en een bad is helemaal belachelijk. Daar gaat minimaal 100 liter water in, en dat wordt met een halve emmer heet water erbij niet warm. Dus in de 30 jaar dat u daar huurt heeft u nooit een warm bad genomen of die boiler is groter dan 5 liter (mogelijk is het dan niet eens een boiler).

   Voor comfortabel warmwater heeft u toch wel een 80 liter boiler nodig, en als u met meerdere personen bent of een bad heeft liever 120 liter.

   Beantwoorden
 24. melanie
  melanie zegt:

  Ik heb een 80 liter boiler en na 1 douche van ongeveer 5 minuten is het water alweer lauw aan het worden. Het duurt dan uren voordat ik weer warm water heb, maar voelt zelfs dan niet echt warm aan. Dit is sinds dat de monteurs van Stedin (gisteren) het collectieve aansturingssysteem in de flat hebben veranderd. Eerst warmde de boiler constant op en nu alleen maar in de nacht van 23.00 – 07.00. Kunt u mij misschien aangeven wat er aan de hand kan zijn?

  Beantwoorden
 25. Tom Kroes
  Tom Kroes zegt:

  Wij hebben een gezin met kinderen en douchen met een daaldrop close-in boiler van slechts 10 liter. Iedereen zei dat het niet kon, maar we hebben een waterbesparende douche kop. En hebben de boiler op 90 graden staan. je kan daarmee ongeveer 40 liter van 38 graden krijgen per douch beurt.
  we douchen als volgt.

  Afspoelen en haren nat maken ongeveer 1,5 minuut. Dan shampoo in m’n haar en in laten trekken, en meteen m’n body inzepen. Daarna ga ik me haar uitspoelen waarbij meteen m’n lichaam wordt afgespoelt. en klaar ben ik.

  De boiler is dan nog zeker half vol. De volgende kan dan gaan douchen als ik afgedroogd ben, het licht van verwarmen is na 4-6 minuten weer uit, wat wil zeggen dat de boiler helemaal weer vol is en op tempratuur voor de volgende.

  Omdat de boiler niet leeg is verwarmt deze tijdens de pauze het inzeep moment weer helemaal op.

  Close in boiler gebruikt is voor een paar tientjes al op marktplaats te krijgen, en aansluiten is wel iets waar je verstand van moet hebben. Maar als je in een bestaande situatie een boiler moet vervangen dan is het best simpel. Paar slangentjes los en weer vast draaien stekker erin en klaar.
  De oude boiler brengt ook nog weer 10 euro op aan oud ijzer, zit veel koper of messing in.
  Op deze manier kan niemand langer douchen dan nodig en bespaar je een hoop energie voor het milieu en je portemonnee.

  O ja je kan niet gelijktijdig warmwater tappen op een andere plek tijdens het douchen, ander hoor je vreemd geschreeuw uit de badkamer.

  Beantwoorden
  • Sarco Morbato
   Sarco Morbato zegt:

   Hier een 10 liter daalderop 2200watt boiler. Ingesteld op 55 graden kan je 4.5 minuut douchen met een waterbesparende douchekop van Ecosavers. 17 minuten daarna is de boiler weer op temperatuur.

   Beantwoorden
 26. Astrid van Dam
  Astrid van Dam zegt:

  Als ik met mijn volledige gezin van 4 personen wil douchen heeft meestal de laatste
  géén warm water meer. Als ik bv. voor één uurtje wil bij verwarmen hoeveel gaat mij dat
  ongeveer kosten? Is dit bij verwarmen aan te raden of kost het té veel geld aan energie??
  Ik heb trouwens een boiler van 80 liter.

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Astrid,

   Het bijverwarmen van uw boiler kan inderdaad erg kostbaar zijn. Indien mogelijk is het aan te bevelen om een oplossing op gas te kiezen (bijvoorbeeld een combiketel of geiser). Dit is in veel gevallen voordeliger in gebruik. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kunt u altijd nog kiezen voor een grotere elektrische boiler. Deze zijn er namelijk ook in 120 of 150 liter uitvoering. Voor het beste advies ter plaatse verwijzen we u graag naar een GasNed-installateur in de regio (zie http://www.gasned.nl/zoek-een-installateur.html )

   Mvg,
   Willem

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *