Tegels kunnen zeer goed in combinatie met vloerverwarming worden gebruikt. Zowel keramische tegels als tegels van natuursteen zijn in de regel geschikt. Door te combineren met vloerverwarming behoudt je de strakke uitstraling van je woon- en/of badkamer en realiseer je de behaaglijke warmte van tapijt of vloerbedekking.

Vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer is bovendien zeer energiebesparend. Tegels houden namelijk geen warmte tegen, maar geleiden de warmte. Bovendien slaan tegels ook warmte op, zodat de ruimte langer warm blijft nadat de cv-ketel is uitgezet. Uiteraard zijn er wel verschillen in warmteafgifte capaciteit per tegel en natuursteensoort. Een gespecialiseerde adviseur kan je van de juiste informatie voorzien.

Je kunt tegels combineren met elektrische of watergevulde vloerverwarming. Elektrische verwarming wordt vaak naast radiatorverwarming gebruikt en is vooral populair in badkamers. Meer informatie over de verschillende soorten vloerverwarming vindt je op deze pagina.

De voordelen van vloerverwarming in combinatie met tegels:

 • Er is geen gevaar voor stoten of branden aan radiatoren (indien je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt).
 • Je bespaart al snel 10% tot 20% op je energiekosten dankzij de lagere benodigde temperatuur van de stookinrichting en de uitstekende warmteafgifte van tegels.
 • De luchtkwaliteit is beter omdat de luchtvochtigheid beter gereguleerd wordt. Verder vindt er minder stofcirculatie plaats en is de kans op huisstofmijt nihil.
 • De warmte wordt snel en gelijkmatig verspreid door de woonkamer.
 • Je hebt geen lelijke leidingen, radiatoren, convectoren of andere verwarmingselementen meer in het zicht.

Tip van Abel: wacht ongeveer 12 weken voordat je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet en verhoog de temperatuur geleidelijk om scheuren te voorkomen.

Bijzonderheden met betrekking tot het aanleggen van vloerverwarming

 • Zet de vloerverwarming uit tijdens het storten van de zand/cement dekvloer en eventueel een egaliserende laag. Anders droogt de dekvloer te snel en kunnen er scheuren ontstaan.
 • Gebruik flexibele tegellijm en flexibel voegsel, om de werking van de tegels tijdens het opwarmen en afkoelen op te vangen.
 • Ligt er al een dekvloer in de ruimte? Dan kunnen op een snelle en stofvrije wijze sleuven in een bestaande afdekvloer worden gefreesd. De verwarmingsbuizen komen dan strak in de sleuven te liggen. Soms is het zelfs mogelijk om in bestaande tegels te frezen. Er moet dan wel voldoende verticale ruimte zijn voor ophoging van de vloer (gelet op deuropeningen en overlopen naar andere ruimtes).
 • Ook op houten of betonnen ondervloer kun je vloerverwarming aanleggen, bijvoorbeeld door eerst een isolerende droogbouwplaat aan te brengen en hierin de sleuven te frezen.
 • Het water in de vloerverwarming mag niet warmer worden dan 35 tot 40 graden Celsius.
 • De specie van de boven vloer dient los te worden gelegd van de ondervloer, bijvoorbeeld door middel van plasticfolie of isolatiemateriaal. Dit voorkomt dat stralingswarmte de bodem ingaat, en voorkomt scheuren door werking tussen de twee vloerlagen.
 • De gehele vloer, dus ook de vloer waarin de vloerverwarming verwerkt is, moet rondom helemaal los liggen van de wanden d.m.v. randmuurisolatie van ± 8 mm dik.
 • Is het vloeroppervlak groter dan 40 m2 of langer of breder dan 5 m? Gebruik dan een dilatatievoeg om scheuren in de vloer te voorkomen.

Een uitgebreide uitleg over de installatie van vloerverwarming lees je op deze pagina.

Reacties

10 antwoorden
 1. Ferry
  Ferry zegt:

  Ik ben sinds kort een huis gekocht met vloerverwarming als hoofdverwarming.
  Nu liggen daar plavuizen op maar wil er eigenlijk een andere vloer in.
  Zelf zat ik te denken aan pvc vloer.
  Kan dat over de plavuizen heen en krijg ik dan nog voldoende warmte?

  Groeten,

  Ferry

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ferry,

   Alles wat je op de vloer legt zal isoleren en daarmee wordt het wat lastiger warm. Maar in de praktijk is het meestal wel mogelijk om vloerverwarming onder een PVC vloer te gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Abdel,

   Afhankelijk van hoe de vloer is gemaakt zal dat gemakkelijk of moeilijk kunnen. Als de tegels in natte cement gelegd zijn zal het moeilijk zijn de tegels te verwijderen zonder de vloer te beschadigen. Zijn deze gelijmd dan is de kans dat dit lukt wat groter. Houd altijd rekening met het feit dat de vloerverwarming beschadigd kan raken.

   Tegels lijmen over de bestaande tegels is veilig maar geeft meer hoogte.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Michel van Galen
  Michel van Galen zegt:

  Hallo,

  Ik zit eraan te denken om een huis te kopen met travertin tegels op een vloerverwarming, maar ik vind de tegels niet mooi. Zijn deze te verwijderen en te vervangen door andere tegels of zelfs laminaat?

  Als dit mogelijk is, dan zou het natuurlijk het handigste zijn om deze gelijk te vervangen voordat ik in die woning ga wonen. Maar gezien de drukte in de bouw kan zoiets waarschijnlijk niet binnen een maand geregeld worden. Is het heel lastig om de tegels te vervangen als ik er al woon? Hoe lang na het geven van de opdracht denkt u dat het ongeveer duurt voordat een bij uw netwerk aangesloten bedrijf de tegels kan vervangen? De oppervlakte lijkt 50-55 m2.

  Groeten,
  Michel.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Michel,

   Hoe gemakkelijk, en zelfs of dat gaat is afhankelijk van de vloeropbouw. De tegels en de vloer verwijderen kan natuurlijk altijd wel, maar of de vloerverwarming onbeschadigd achterblijft is de vraag. Houd er in elk geval rekening mee dat dit mis kan gaan.

   Als je dit wilt doen terwijl je er woont moet je rekening houden met bouwstof in het hele huis, tenminste gedurende de tijd dat de vloer openligt. Niet iedereen kan daar evengoed mee omgaan.

   Voor deze werken zal je een aannemer nodig hebben. Er zijn maar enkele installatiebedrijven die dit werk ook aannemen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. David Blazer
  David Blazer zegt:

  Ik heb een huis gekocht met vloerverwarming, er ligt nu tapijt. Dit wil ik vervangen door tegels. Hoe lang moet ik wachten voordat ik de verwarming mag aanzetten?
  Groeten,
  David

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste David,

   Dit kan je beter overleggen met je tegelzetter, het hangt af van de bevestiging. Voor natte voeren wordt meestal 4-6 weken aangehouden, afhankelijk van de dikte, voor gelijmde tegels zou dat kunnen afwijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Valerie Van Vlierberghe
  Valerie Van Vlierberghe zegt:

  In showrooms worden grote tegels getoond met 2 mm voegen.
  Mogen bv. Tegels van 60x120x8 mm of parquet van 180×26,5 x 10 mm boven vloerverwarming met 2 mm voegen geplaatst worden ? Is dit conform met de normen ?
  Dank u
  Met vriendelijke groeten,
  Valerie

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Valerie,

   Er zijn geen normen voor de afwerking van een vloer. Er zijn wel richtlijnen voor dilatatievoegen bij vloerverwarming. Bij grote tegels wordt dat belangrijker om scheuring in de tegel te voorkomen.

   Alle vloerafwerking isoleert de warmteafgifte, tegels heel weinig, parket veel meer. Of de verwarming nog voldoet zal dan berekend moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *