Een cv-ketel installeren of vervangen is zelfs voor gevorderde doe-het-zelvers een flinke klus. Een cv-installatie is immers meer dan alleen een cv-ketel. Denk ook aan extra materialen als leidingen, koppelingen, radiatoren, het overstortventiel, een gaskogelkraan en het expansievat. Alle onderdelen moeten goed op elkaar worden afgestemd om tot een optimale werking te komen. Het uitgebalanceerd inregelen en afstellen van de cv-ketel en de radiatoren is bovendien nog een extra vak apart.

Cv-ketel vervangen (in een casco woning)

Als het gaat om een cv-ketel vervangen in een casco woning, moeten de volgende stappen in ieder geval worden doorlopen:

 1. De cv-ketel ophangenthermostaat_Gasned-300x200
  Bekijk goed welke plek het beste is om jouw cv-ketel te plaatsen. Houd vooral rekening met de rookgasafvoer van de ketel, de inlaat en uitlaat dienen zo kort mogelijk te zijn, met zo min mogelijk bochten.
 2. Aanleggen rookgasafvoer
  Aangezien een slecht aangelegde rookgasafvoer kan leiden tot levensbedreigende situaties, heb je meetapparatuur nodig om de omgevingslucht te controleren.
 3. Expansievat
  Het expansievat wordt doorgaans in de buurt van de cv-ketel gehangen, maar dit is geen noodzaak. Voor de berekening van de benodigde inhoud van het expansievat moet je weten hoeveel water er in totaal in de cv-installatie zal zitten.
 4. Leidingen
  Op elke verdieping van het huis heb je een hoofdaanvoer-leiding (22mm) nodig. Vanuit de hoofdaanvoer-leiding kun je aftakkingen (15mm) maken naar de verschillende radiatoren op de desbetreffende verdieping. Je kunt daarbij het beste kiezen voor roodkoperen leidingen omdat die warmte het beste geleiden.
 5. Radiatoren
  Houdt tijdens het plaatsen van een nieuwe radiator rekening met voldoende ruimte rondom voor convectie. Kijk ook goed per ruimte waar koude kan ontstaan (raampartijen, deuren, openingen). Als de radiator niet goed wordt geplaatst ten opzichte van deze koudebronnen, kan er vervelende luchtverplaatsing (koudeval) ontstaan.
 6. Thermostaat
  Er zijn diverse thermostaten die je kunt plaatsen. Zo zijn er thermostaten die de cv-ketel uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en er zijn zogenaamde slimme thermostaten die zelf de meest gunstige temperatuursop- en afbouw regelen.

Cv-ketel vervangen? Bekijk ons aanbod aan A-merk van Itho Daalderop, Nefit en Remeha. En vraag advies aan 1 van onze 240+ installateurs

Welke extra stappen zijn er nodig bij het installeren of vervangen van je cv-ketel?

Bij het vervangen van je cv-ketel is het noodzakelijk dat je ook direct de rookgasafvoer vervangt. Om diverse redenen kunnen er al snel gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer je een bestaande rookgasafvoer op een nieuwe cv-ketel aansluit. Verder moet je rekening te houden met de volgende vragen:

 • Is het huidige expansievat geschikt voor gebruik in combinatie met de nieuwe cv-ketel? En werkt het expansievat nog naar behoren?
 • Is het leidingwerk nog in orde?
 • Kan de bestaande thermostaat nog worden gebruikt? Of is het verstandiger een nieuwer type thermostaat toe te passen?

Belangrijk: in verband met de garantie eisen veel ketelfabrikanten dat de installatie of vervanging van de cv-ketel wordt verricht door een erkend installateur.

Reacties

2 antwoorden
 1. A.oosterloo
  A.oosterloo zegt:

  meneer of mevrouw,
  Ik ben klant bij jullie en heb niet zo lang gelden een nieuwe cv laten plaatsen.

  En het doet het prima en tevreden,
  Maar de vraag die ik heb is erbij het installeren van de nieuwe cv ook gekeken of de leidingen nog goed doormidden van afpersen.
  Graag hoor ik van jullie klant 042263/2434984.

  Annemieke oosterloo

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste mevrouw Oosterloo,

   Uw vraag is naar het installatiebedrijf verstuurd dat de installatie heeft verzorgd. Zij zullen u informeren.

   MVG,
   GasNed

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *