Lagetemperatuurverwarming: wat is dat precies? Voor het gemak gebruiken we de afkorting LTV. Hiermee bedoelen we verwarming die wordt gerealiseerd met een aanvoertemperatuur van 25 tot maximaal 55 graden Celcius. Bij conventionele centrale verwarming op gas kan die aanvoertemperatuur oplopen tot 80 graden Celsius. Je zult begrijpen dat lagetemperatuurverwarming besparing oplevert, zowel in euro’s als CO2-uitstoot. Het is dus zowel vriendelijk voor het milieu als voor je portemonnee.

Comfortniveau bij lagetemperatuurverwarming

LTV verwarmt je huis gelijkmatiger en constanter dan een conventionele cv-installatie. Je kunt de thermostaat overdag tot 2 graden lager instellen dan je momenteel gewend bent, met een gelijkblijvend comfortniveau. ‘s Avonds kun je de thermostaat al een paar uur voordat je gaat slapen lager zetten (2 tot 4 graden lager dan momenteel). Let wel: bij een grotere verlaging duurt opwarmen te lang.

Voorwaarden voor lagetemperatuurverwarming

Een systeem voor lagetemperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen. Voorwaarde is wel dat het huis zeer goed geïsoleerd is.

Voor een LTV zijn veelal speciale LT-radiatoren (convectoren) nodig. Je kunt dus niet zomaar je oude radiatoren laten hangen. De speciale types zijn wat groter, zodat ze toch genoeg warmte kunnen afgeven. Er zijn ook Low H2O-radiatoren, die minder water bevatten en de warmte beter geleiden.  Ze warmen dus sneller op en geven de warmte extra goed af.

Tips LTV

  • Let bij de aanschaf van lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming goed op de warmteweerstand van de vloer die je gaat leggen. Een tegelvloer of andere steenachtige vloer laat de warmte het best door. Hout, linoleum of andere soorten vloerbedekking hebben vaak een grote warmteweerstand; laat je dus goed informeren. Voor optimaal comfort tegen minimale kosten dient de warmteweerstand van de vloer lager te zijn dan 0,1 (m2.K/W).
  • Vraag bij vloer- of wandverwarming om een zuinige pomp met energielabel A, inclusief schakelaar die de pomp uitschakelt als er geen warmte nodig is.
  • Om de meeste energie te besparen, kun je de LTV combineren met een warmtepomp. Dit is wel een kostbare investering, die alleen gedaan kan worden bij een grondige verbouwing of nieuwbouw.

Reacties

2 antwoorden
  1. Bart
    Bart zegt:

    Beste Abel,

    Wat is het verschil tussen een LTV en een HTV verdeler? Of zit daar geen verschil in?
    Ik snap dat er verschil zit in de temperaturen maar is er ook een verschil in werking?

    Gr. Bart

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Bart,

      De werking is gelijk. De verschillen zitten in de instelbaarheid en de aansluit diameters. Omdat het aangevoerde water kouder is zal de unit een andere mengfactor nodig hebben. De mengfactor is wat beter instelbaar en de aansluit diameters zijn door de hogere debieten groter.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *